Dragon Age 2

Dragon Age 2 är uppföljaren till ett av mina favoritspel Dragon Age: Origins, ett Fantasy RPG spel skapat av Bioware.
Det andra spelets handling sker under samma period som det första spelet samt ett antal år efter det första spelets expansioner (Awakening, Witch Hunt etc.) har inträffat.
I detta spelet spelar du som Hawke och får uppleva dennes resa från att vara en flykting från det Blight drabbade Ferelden (landet där första spelet utspelar sig) till att växa in i rollen som Kirkwalls förkämpe och hur denne Ferelden flykting får stort inflytande över hur Kirkwall och dess olika konflikter slutar.

Positivt med spelet
Välskrivna och intressanta följeslagare. Mina favoriter var dvärgen Varric och piraten Isabela.
Konversationerna mellan följeslagarna är fortfarande riktigt intressanta och roliga, och man stannar ofta upp för att lyssna.
Tack vare valet att göra huvudkaraktären aktiv i konversationerna genom att ge personen en röst så fick Hawke ett mer uttrycksfullt ansikte i stil med Mass Effects Shepard.
Två av fantasy världen Thedas raser (alverna och qunari/Tal Vashoth) har sedan Origins blivit mer särskiljande mot människorna och känns inte längre som korta människor med spetsiga öron eller långa människor med annorlunda hy och cornrows, utan som intressanta och distinkta varelser.
Spelets strids mekanik har förbättras och striderna har blivit snabbare och ser intressantare ut.
Det tar inte längre jobbigt lång tid att vänta på att dina förtrollningar och förmågor ska laddas om. Vilket gör att striderna blir snabbare.
Akt två av spelet är väldigt bra skriven och handlingen tar intressanta vändningar.

Negativt med spelet

PC versionen av Dragon Age 2 har en del jobbiga buggar (vissa lösta med patchar andra inte…)

Exempel på buggar jag störde mig på:
– Spelet vägrade att starta för mig när jag hade installerat det på grund av Electronic Arts / Biowares uffiga DRM. DRMn gnällde på mig för att jag inte hade admin konto på datorn, trots att det var det ända jag hade. Efter att ha sökt hjälp på Biowares forum, bestämde jag för att testa och se om det skulle funka med Scenens crackade .exe fil.
Det tog ungefär 3 sekunder för spelet att starta med cracken… Bra jobbat Electronic Arts…
– Spelet frös under vissa konversationer och jag fick tabba ut och in i spelet för att komma tillbaka (Tror det försvann efter en patch jag installerade).
– Under ett uppdrag uppe på ett berg började spelet hacka och sagga ner rejält och tillslut krashade datorn (BSOD)… (Det felet försvann efter att jag skaffat nya drivrutiner till mitt grafikkort).
– I ett uppdrag i akt 3 av spelet så slutade en av mina följeslagare att slåss under en svår strid mot flera motståndare än jag stridit mot i tidigare fighter, vilket försvårade fighten kraftigt.
– En bugg med importen av din karaktär från Origins gjorde att vissa dialoger som borde dykt upp inte gjorde det… Vilket kanske gjort så att min första DA2 genomspelning eller min DAO genomspelning måste spelas om från början för att få bort buggen…

Slut på bugg listan…

Alla grottor och hus såg EXAKT lika dana ut i designen under hela spelet och det kändes rätt fattigt att springa runt på samma levels konstant…
I PC versionen av DA Origins fanns det en hexagonal utzoomning tillgänglig för att du skulle kunna få en överblick av stridsområdet och underlätta användandet av Area of Effect förtrollningar. Denna fanns inte längre med i DA2 vilket jag tycker var fel, då jag hade problem ibland att använda AoE på fiender längre bort och ovanför mig.

Finns mer att säga, men då kanske jag spoilar delar av spelet.

Betyg 4/5. P.g.a. buggar, fattiga miljöer och vissa delar i handlingen så kan jag inte ge en 5/5.