Elfen Lied

Handling
Diclonius, en muterad tvåhornad art av släktet Homo Sapiens är på väg att utvecklas. Nu är flera forskare rädda för att dicloniussläktet ska utplåna människan i sin iver att bli den överlägsna arten. På grund av detta tillfångatas de och förs till ett laboratorium någonstans utanför den japanska kusten för säker förvaring. Dessutom används de till ett stort antal plågsamma experiment.

En av de mest våldsamma diclonii är Lucy, en ung, rosahårig flicka som med sina övernaturliga krafter lyckas slå sig ut ur sitt fängelse. På vägen mördar hon brutalt och kallblodigt alla vakter som försöker stoppa henne. Hon kan styra 4 st telekinetiska armar, så kallade vectors, som skjuter ut från hennes rygg. De kan skära genom kött och ben men också gå igenom en kropp utan att orsaka någon skada. diclonii ser ut som vanliga människor men har en markering på sin kropp, vilket leder oss till deras horn som inte är något mera av en markering för diclonius arten. I ett sista försök från personalens sida beordrar de att hon ska skjutas, men kulan går inte igenom metallhjälmen hon bär då, utan tillfogar henne bara en till synes mindre skada. Lucy faller i havet, men är hon verkligen död?

Kusinerna Kouta och Yuka hittar ett par dagar senare en ensam och naken flicka som drivit i land på stranden. Hon tycks inte kunna prata ordentligt, för det enda ord hon kan yttra är ”Nyuu”. De båda bestämmer sig för att ta hand om den vilsna flickan och eftersom hon inte verkar minnas sitt namn blir hon döpt till Nyuu. Men det verkar vara något underligt med ”Nyuu”. Varför är hon jagad av en elittrupp med vakter? Och vad är egentligen de där hornen hon har? Det verkar som att de inte lyckades ta död på Lucy i alla fall. Forskningsinstitutet som Lucy lyckats rymma från, bestämmer sig för att söka upp och döda Lucy. Till deras hjälp så får de ett specialtränat elitförband.

Positivt
Serien håller en bra fart på handlingen och alla avsnitt känns bra uppbygda.
Animationerna håller en bra nivå och man fångar kännslorna bra i atmosfären i scenerna.
Blandar humor, psykologiska element och action scener ganska bra, dock hade man kunnat skippa en och annan mer blodig scen.
Flera karaktärer i serien gör serien väldigt intressant som t.ex. Kurama, en antagonist till huvudkaraktärerna i serien som har ett väldigt intressant förflutet.
Diclonius karaktärerna är alla olika till sättet att vara, alla har behandlats illa men de har alla olika sidor som visas i serien.
P.g.a. att serien är 13 (14) episoder lång så finns det inga filler avsnitt.

Negativt
Animen är enligt mig för kort och känns oavslutad.
Mangan som animen är baserad på fortsätter långt efter animens slut (som ändrats för att få ett annat avslut). Lite som Claymore som också slutade tidigare än mangan.
Saknar vissa bitar som skulle göra serien bättre enligt mig.

Anime

  • Genre: Drama, Horror, Psychological
  • Director: Mamoru Kanbe
  • Studio: ARMS
  • Original run: July 25, 2004 – October 17, 2004
  • Episodes: 13

OVA – 10.5: Regenschauer:

  • Genre: Drama, Horror, Psychological, Comedy
  • Director: Mamoru Kanbe
  • Studio: ARMS
  • Original run: April 21, 2005
  • Episodes: 1

Betyg: 4 av 5 (En intressant psykologisk drama serie, som borde fått en till säsong. Lite väl dramatisk för min smak dock.)

Källa: Handlings text från sv.wikipedia.org artikeln.