Grave of the Fireflies

Innan du ser den här filmen ska du vara beredd på att du åtminstone någon gång i filmen kommer få tårarna att rinna på dina kinder.
De här är troligen den mest tragiska Ghibli filmen du kommer att se, om inte Isao Takahata eller Hayao Miyazaki kommer med fler tearjerkers.

Handling
Slutet av andra världskriget. Amerikanska brandbombningar av japanska kåkstäder av trä. Två föräldralösa barn. Seita 14 år och hans yngre syster Setsuko 4 år kämpar för att överleva på den japanska landsbygden. För Seita och hans syster är de oförstående och orättvisa landsmännen en större plåga än de ständigt återkommande bombräderna.

Genom desperation och hunger blir dessa två barns hjärtkrossande liv allt värre och värre. Men kärleken mellan de båda växer sig ständigt starkare. Mat och husrum är svårt att få tag på för det uppskrämda och hungriga syskonparet. Även deras släktingar har svårt att hjälpa dem. De bryr sig bara om sin egen överlevnad. Allt de har är varandra och tron på att livet måste fortsätta.

Positivt
Stark film.
Man känner för och med framförallt den lilla tjejen Setsuko i filmen och även hennes bror.
Väl animerad, trots att filmen kom ut 1988 känns den ändå fräsch, i jämförelse med en del andra 80-tals filmer och serier.

Negativt
Väldigt få negativa saker att ta upp…
Enda kritiken är på de amerikanska röst skådespelarna. Främst den lilla flickans och fasterns/mosterns(?). I den Japanska original dubben så var det en 4 årig flicka som hade rösten, i den Amerikanska hörde man att hon var äldre.
De övriga var ok eller riktigt bra.
Vissa funderingar under filmen jag fick, men inget jag vill säga i en recension (spoilers).
Kanske lite för mycket tragik för min smak. Men det var väntat. Så inget som kommer försämra mitt betyg.

  • Genre: Drama, War
  • Director: Isao Takahata
  • Written by: Isao Takahata
  • Studio: Studio Ghibli

Betyg: 10/10 (En gripande berättelse om hur det var under andra världskriget för en vanlig familj som drabbas hårt av kriget.)