GTA IV

Gameplay: 9/10
GTA IV är i stort sätt en uppgradering av GTA III modellen (Sandbox lir) och har lagt till en hel del förbättringar och en del försämringar.
Spelet är i skjutdelen väldigt lik andra TPS (Third person shooters) och i jämförelse med tidigare GTA kan man nu göma sig bakom lådor och husväggar för att inte bli till schweizerost.
Vapnen är i stort sätt samma som i GTA:SA, men den här gången så förbättras inte aimet av att man använder samma vapen ofta, utan Niko (en ex-militär) har redan de färdigheterna.
Bilarna styrs en aning mer realistiskt.
Men den största förändringen är att man i det här spelet har lagt till en multiplayer så att man kan spela mot sina vänner eller folk på nätet.
Detta var något som saknades i GTA:SA (dock finns det en MP mod för PC).
En sak som försvunnit vilket jag saknar är gängkrigen man kunde ha i GTA:SA.

Storyn: 6/10
Storyn följer Niko Bellic och hans nya liv i Liberty City (aka New York City) och hur han blir mer och mer involverad i stadens kriminella undervärld.
Hans andra syfte med resan är att han har hört att en gammal bekant från Balkankrigen som Niko tror har förrått honom ska ha bosatt sig i Liberty City.
En bra förändring med förra spelet är att man lagt till att vissa uppdrag leder till förändringar i spelet, dock tycker jag man kunde ha jobbat mer med det.
Men overall föredrar jag storyn i San Andreas, med CJ (spoiler!) och hur han utvecklas p.g.a. sin förvisning från Los Santos efter att brodern blivit arresterad.

Karaktärer: 7/10
Skulle blivit högre om det inte var för att Niko Bellic inte var så jäkla tråkig.
Niko Bellic går som en maskin genom varje mission han går igenom, i bästa fall blir han lack över något.
Glaset är alltid halvtomt för Niko, han forstätter vara mördar maskinen nummer 1 under hela spelet och jag får inte samma känsla för honom som när jag sprang runt som CJ i San Andreas.
Betyget höjs dock av att majoriteten av karaktärerna Niko lär känna är intressanta, så som: kusinen Roman, jamaicanske Little Jacob, galne muskelbyggaren Brucie Kibbutz och medlemmarna i McReary familjen.

Grafiken: 9/10
Grafiken håller hög nivå, bilarna ser snygga ut och personerna på gatan har blivit mer varierade.
Krav. specificationerna i spelet har p.g.a. grafiken ökat och man måste ha en bättre dator för att spelet inte ska se helt buggigt ut.
Bilarna crashas mer realistiskt i spelet och man kan se varje buckla och repa.

Musiken: 10/10
Spelets musik håller som vanligt hög nivå. Knappt en enda station som jag inte lyssnade på i bilen när jag spelade.
Favorit stationerna var Hip-Hop stationerna, Reggae stationen och Rock stationerna.

Betyg: 7,5/10

Ett bra lir, speciellt p.g.a. multiplayern som höjer replay värdet med spelet, men jag känner inte riktigt för att spela om mainstoryn igen…

Har även köpt GTA IV: Episodes from Liberty City och tänker spela igenom dom när jag inte spelar annat. Kommer ge ett enskilt betyg till dom två senare.